Novemberrrrrr
De laatste twee maanden van het jaar zijn voor mij persoonlijk niet de meeste favoriete. Natuurlijk, er zijn gezellige momenten zoals de feestdagen. Maar verder vind ik er eigenlijk niets aan. Als ik in november mijn verjaardag vier, wel een leuke dag trouwens, is het of heel erg koud of heel erg nat en altijd heel vroeg donker. Begin november liggen er al kerstspullen in de winkels. Dat gebeurde in mijn jonge jaren pas als Sinterklaas uit ons land was vertrokken. De rest van het jaar wordt beheerst door kopen (Black Friday!), kopen en nog eens kopen in een oervervelende kitscherige kerstsfeer. Brrrrr. Op naar 2 januari! Twee bijzondere novembermaanden, waar in de media eigenlijk verrassend weinig aandacht voor is, staan nog in mijn geheugen gegrift. De eerste is die van 1963 en die andere betreft 1973. Respectievelijk zestig en vijftig jaar geleden dus. Op 22 november 1963 vond de moord op president John F. Kennedy (JFK) plaats. De gruwelijke beelden van die aanslag gingen de hele wereld over. Iedereen was in shock. De man die een jaar ervoor een dreigende atoomoorlog wist te voorkomen, ook bekend als de Cubacrisis; die ’s zomers nog de West-Duitsers moed had ingesproken (‘Ich bin ein Berliner’) na de bouw van een muur door hun stad en die alle Amerikanen had opgeroepen zich met elkaar in te spannen voor de opbouw van hun land. (‘Ask not what your country can do for you, but what you can do for your country’.) November 1973 herinner ik mij als de maand met de autoloze zondagen als gevolg van de oliecrisis, die weer het gevolg was van het uitbreken van de oorlog tussen Israël en zijn Arabische buurlanden. Toenmalig premier Joop den Uyl kondigde in een historische televisietoespraak, die op de twee tv-zenders tegelijk werd uitgezonden, behalve die autoloze zondagen nog meer maatregelen aan. Olie was schaars, dus ging ook de benzine op de bon. Achteraf bleek dat toenmalig minister van economische zaken Ruud Lubbers overal olie had ingekocht dat in veel mammoettankers op de Noordzee lag te wachten om aan land te worden gebracht. In tijden van crisis zijn er ook altijd mensen die zorgen voor een vrolijke noot.
Zo kwam het toen populaire tv-programma Farce Majeure met het lied ‘Kiele, kiele Koeweit’ en bracht Vader Abraham samen met Boer Koekoek van de Boerenpartij de hit ‘Den Uyl is in den olie’ uit. Het stond maar liefst acht weken in de Veronica Top 40. Deze column schrijf ik in november 2023. Een dag na de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Ik heb het gevoel dat er deze maand opnieuw geschiedenis wordt geschreven. Er is namelijk sprake van een politieke aardverschuiving waarvan de gevolgen nog niet zijn te overzien.
En dat brengt mij bij de wijkbus. Wat er in de wereld en in ons land ook gebeurt, onze leden verwachten dat bestuur en medewerkers wel gewoon hun werk blijven doen en dat de dienstverlening op peil blijft. Dat vraagt vooral in de maand november nogal wat inspanningen. Het huidige boekjaar moet binnenkort afgesloten worden en voor het nieuwe jaar geldt dat de leden in december weer de jaarlijkse ledenbief thuis moeten krijgen. Die wordt door onze medewerkers zelf bezorgd. Dat gebeurt tussen Sint en Kerst.
Dan hebben we november in ieder geval al achter ons gelaten en is twee januari weer iets dichterbij….